петак, 26. август 2011.

ORMAN







Orman je deo nameštaja gde čuvamo garderobu, posteljinu i sl.- to uglavnom znamo. Ono što možda ne znamo, a što može biti interesantno, je da nam ovaj deo nameštaja može reći nešto o svom vlasniku. Orman predstavlja deo nameštaja koji, pošto je povezan sa intimnijim delom našeg života, može biti povezan i sa intimnijim delom naše ličnosti. Zato, ako se, recimo, nalazi u dnevnoj sobi, a da to nije zbog nedostatka prostora, možda govori o tendenciji vlasnika da svoju intimu dele sa svima koji im dolaze u posetu, a to mogu biti i skoro potpuni neznanci.
Izgled ormana takođe može da nam ukazuje  na neke aspekte ličnosti. Ukoliko je napravljen da bude pretežno funkcionalan, govori o praktičnoj prirodi vlasnika, o sklonosti da svoj život ne komplikuje previše nepotrebnim stvarima. Postoje mnoge finese što se tiče izgleda ovog dela nameštaja - stilski ormar je možda izraz snobizma, ali možda je i izraz težnje ka lepom, ili se jednostavno uklapa u ostatak nameštaja. Ako je to orman koji nam je ostao od bake može da govori da nemamo novca da kupimo drugi, ili da imamo, ali da nam to nije neki prioritet, ali i to da se u životu povremeno osetimo dosta bespomoćno, pa nam je potrebna neka dodatna podrška. Bake i dede često od najranijeg detinjstva povezujemo sa sigurnošću i stabilnošću. Nekada se deca, kada se uplaše od nečega, sakriju u orman. Tu se osećaju sigurno i zaštićeno.

Sadržina ormara i način na koji je ona složena možda najviše govori o ličnosti vlasnika. Izreka: "Nered u kući, nered u duši", u značajnoj meri se može odnositi  i na stanje našeg ormana. Optimalno bi bilo da su stvari složene tako da su razvrstane na neki način koji omogućava da što lakše i brže pronađemo ono što nam je  potrebno u nekom trenutku. Ako su pomešane čarape sa haljinama, donjim vešom, verovatno ćemo dosta vremena gubiti na beskonačno preturanje i prevrtanje gomila stvari. I, naravno, to će dovoditi do kašnjenja, odlaganja obaveza.
Nekada se može uočiti da baš osobe koje koje su imale roditelje koji su insistirali na redu, imaju neuredne ormane. One možda nikada nisu ni uspele da razviju kod sebe sposobnost da se organizuju, ili je nered u ormanu i stalno odlaganje njegovog sređivanja neka vrsta pobune protiv roditelja (prokrastinacija).
Preterano pedantno i uredno složene stvari mogu ukazivati na opsesivnu prirodu vlasnika ormana. Oni mogu provoditi sate sređujući ormane jer na taj način smanjuju svoju uznemirenost i napetost.
Naravno, i kvalitet i vrsta stvari koje sadrže naši ormani govore nešto o nama. Skupa i firmirana garderoba nije loša sama po sebi. Čak je uglavnom veoma lepa, kvalitetna i udobna. Ali ako nemamo dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, a imamo skupu garderobu, možda se naše "javno ja" (persona), slika koju želimo da pružimo drugima o sebi, dosta razlikuje od našeg "privatnog ja". To baš nije najbolje rešenje, jer onda dosta vremena i energije trošimo na održavanje te nerealne slike.

Dakle, posmatranjem nečijeg ormana možemo dosta saznati o toj osobi. Možemo dosta saznati i o sebi posmatranjem vlastitog ormana.


Danijela












Photo by Nemanja Stojanović

4 коментара:

  1. "Nered u kući, nered u duši"

    ađagar vriti,

    počelo brisanje ,hhh :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ist,
    Ono što najviše brišem u ovom trenutku je moj orman. Komentare ne brišem, njih do sada brišu samo njihovi autori. Komentare ću brisati ako su potpuno neprikladni ili uvredljive prirode.
    Danijela

    ОдговориИзбриши