субота, 7. јул 2012.

SNOVI



Rad na snovima zauzima posebno mesto u procesu psihoterapije. Sigmund Frojd je smatrao da su snovi carski put u nesvesno pošto je uočio njihovo simboličko znacenje, a Fric Perls (osnivač geštalt psihoterapije) je istakao njihov značaj za objedinjavanje otudjenih delova ličnosti i o snovima je govorio kao o carskom putu ka integrisanosti ličnosti.

Svi mi sanjamo, mada se neki ne sećaju svojih snova (neka istraživanja kažu da su u pitanju osobe koje su konformisti, inhibirani, imaju tendenciju ka samokontroli). San je poruka koju upućujemo samima sebi i  govori nam nešto o našoj realnoj životnoj situaciji, pa je zato važno protumačiti ga. Naravno, ima i snova koji su "dnevni ostaci', obrađuju dnevne događaje, i nisu od većeg značaja.

Snovi su specifična tvorevina našeg uma i razlikuju se od "običnih" misli. Jezik koji se koristi u snovima je jezik simbola. Simbol je nešto što stoji umesto nečeg drugog - u snovima naša se duševna stanja konkretizuju i odslikavaju putem kompleksa predstava koje ih predstavljaju na sintetičan i upečatljiv način. Međutim, ne postoje simboli čije bi značenje bilo strogo utvrđeno. Ono što je nekome simbol nečega, nekome drugom može da predstavlja nešto sasvim drugo (mada postoje i univerzalni simboli).

U geštalt psihoterapiji se smatra da snevač najbolje može sam da protumači svoj san, terapeut mu samo pomaže u tome. Svaki deo sna predstavlja deo ličnosti koji je na neki način otuđen.San je projekcija, a svaki element sna je projekcija jednog dela ličnosti.

Tehnike koje se koriste u geštalt psihoterapiji za tumačenje snova:
-San se iznosi u sadašnjem vremenu. Ovo je u skladu sa gledištem u geštalt terapiji da se jedino u sadašnjosti može nešto učiniti. San smo sanjali u prošlosti, ali ako želimo da osvestimo otuđena osećanja i delove ličnosti, potrebno je da ih učinimo prisutnim u sadašnjem trenutku.
-Terapeut traži od klijenta, snevača, da se identifikuje sa nekim elementom sna. Pošto je san u celini odraz ličnosti snevača, izbor ukazuje na ono što je klijentu važno i relevantno.
-Dovršavanje prekinutog sna - kada imamo noćne more, često se probudimo pre nego što se san završi. Tokom rada na snu možemo ga završiti u sadašnjem trenutku, u budnom stanju. Ovo nam je od koristi jer su prekinuti, nedovršeni snovi često posledica nekih naših sukobljenih podličnosti, odnosno osećanja kojih nismo svesni. Tokom "dovršavanja " sna mi dolazimo u kontakt sa ovim osećanjima.
- Popunjavanje "praznina" koje se često javljaju u snovima - terapeut traži od snevača da ovaj deo popuni uz pomoć neke asocijacije, ili čak da izmisli (pošto je sve to odraz snevačeve ličnosti).
-Terapeut može tražiti od snevača ne samo da izmisli završetak sna, da ga zavrsi nekako, već i da izmisli početak sna, šta je prethodilo dešavanjima u snu.

Od naročite važnosti su snovi koji se ponavljaju. Oni ukazuju da nikako ne uspevamo da rešimo neke svoje unutrašnje konflikte, odn. da nam se stalno u životu ponavljaju jedne iste ili slične situacije uzrokovane ovime.

Lucidni snovi su naročiti interesantni zbog toga što imamo priliku da svesno učestvujemo u njima. Sanjamo nešto što je u realnosti nemoguće ili teško izvodljivo za nas i  istovremeno smo svesni toga da je to san. Tako možemo u svom iskustvu imati osećanja koja možda nemamo u budnom stanju - moći, hrabrosti, slobode. Ovo nam omogućava bolje suočavanje sa realnim životnim situacijama. Moguće je i obučiti se u sanjanju ovakvih snova (vođenje dnevnika snova).

Mnogi psihički poremećaji nastaju tako što nismo svesni, nismo u kontaktu sa nekim svojim osećanjima - prekidamo ih. Po geštalt terminologiji ovako nastaje nekompletiran emocionalni geštalt - "nedovršeni posao". Svaki nedovršeni geštalt (započet, ali prekinut) drži energiju zarobljenu i dovodi do poremećaja u ponašanju. Cilj geštalt terapije je dovođenje "nezavršenog posla" u svesnost, čime se omogućava integracija, povezivanje i celovitost ličnosti. Rad na snovima je od velike koristi u postizanju ovoga. Sličnu ulogu ima i rad na bajkama, samo što su bajke neka vrsta kolektivnog sanjanja čovečanstva i simboli koji se javljaju u njima imaju univerzalnija svojstva.
U nekim snovima se mogu javljati simboli kolektivnog nesvesnog. Tako, na primer, ukoliko sanjamo da letimo i da iznenada padamo, (ili prekidamo san pre pada), to može biti san o Ikaru. Snovi o letenju inače mogu ukazivati i na potrebu da kontrolišemo neki aspekt svog života, ali i strah od preterane kontrole.


Danijela





















Photo by Nemanja Stojanović

Нема коментара:

Постави коментар