петак, 31. август 2012.

RIZIKUJ DA ŽIVIŠ SLOBODNO




U svom savetovalištu povremeno organizujem predavanja i radionice u cilju informisanja o određenim problemima psihološke prirode.

Informisanost  jeste prvi korak u rešavanju nekog problema. Ona nam omogućava da ga prepoznamo i da ga postanemo svesni.
Kada postanemo svesni problema, možemo da probamo da ga rešimo, da promenimo nešto.
Nekada su te promene moguće, a nekada ne.
Ako možemo nešto da promenimo, mi promenimo, ukoliko želimo; a ako ne možemo, onda se pomirimo sa tim.
Takođe je moguće da uočimo problem, postanemo ga svesni, ali da donesemo odluku da ne želimo nikakve promene.
Nekada je uspeh ne rešavanje nekog problema i ostvarivanje nekog cilja, nego odustajanje od njega.  Naše životne okolnosti se mogu promeniti u toj meri da je bolje rešenje promena cilja.
Ostvarivanje ciljeva nije toliko važno samo po sebi, nego naš razvoj kao ličnosti kroz pokušaje da ih ostvarimo. Neuspesi su važan deo tog procesa isto koliko i uspesi.

Ovakav početak bloga možda stvara sliku psihoterapije kao jednog mukotrpnog i veoma ozbiljnog posla.
Psihoterapija ima i te odlike, ali i druge.
Psihoterapija nije nešto što je odvojeno od ostatka  našeg sveukupnog života. Može biti i vesela, zabavna, tužna, prijatna, neprijatna, dosadna, inspirativna... Sve zavisi od toga  kakav joj značaj damo. A kao i u vezi sa svime u životu, pridajemo joj onaj značaj koji korespondira sa onim što je u nama.
Dakle,  kroz psihoterapiju ćemo dobiti ono što i tražimo. Dobićemo odgovore za koje smo spremni.
Za ovo nije potrebna neka velika hrabrost i odvažnost.  Dovoljno je, čak optimalno, da pratimo sebe, budemo otvoreni za promene, rizikujemo manje ili više (već koliko nam odgovara).  Sigurnost je dobra, ali da bismo napredovali i razvijali se tokom života, neophodna je određena količina rizika. Upravo nas promena, nesigurnost, navodi na drugačije gledanje na stvari. Omogućava nam da u svoj život unesemo nove informacije, da upoznajemo nove ljude, da donosimo nove zaključke. Da sve ove novine integrišemo u svoju ličnost, a samim tim je razvijemo i obogatimo. Vezivanje za staro i poznato nas, kao i svako vezivanje zbog straha od gubitka, vodi u neslobodu. Korak ka novom i nepoznatom u životu je korak ka slobodi.

Ukoliko ste uplašeni od života i bežite od njega, potrebno je, ako želite da promenite to, da napravite jedan korak – korak u nepoznato. Možda možete najpre da zastanete i zapitate sebe da li ste spremni za taj korak. Da li ste spremni da zaista rizikujete? Ukoliko ste spremni, rizikujte malo. Ukoliko niste, i to je u redu. Možete da sačekate svoj trenutak za rizik.


Danijela

















Photo by Nemanja Stojanović

Нема коментара:

Постави коментар