уторак, 10. јануар 2012.

ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE

 


Kada je prvi put došao kod mene na konsultaciju, Dragan je bio veoma uznemiren.  Nedelju dana pre toga je saznao da njegova žena ima ljubavnika. Tih nedelju dana je, po njegovim rečima, bio najgori period u njegovom životu.
Do ovog saznanja je došao tako što je našao poruku  ljubavnika u njenom mobilnom telefonu. Telefon je proveravao jer mu se ženino ponašanje činilo čudnim u poslednje vreme.
Njegova žena Violeta je počela da izlazi često sa svojim prijateljicama, vraćala se kasno kući, iznenada je počela da vodi mnogo računa o svom izgledu.
Dragan ima uspešan privatni posao, a Violeta, iako fakultetski obrazovana, ne radi. Dragan misli da je najbolje da se stara o kući i ćerci i sinu koji idu u osnovnu školu.
Kada je pronašao ljubavnu poruku, izvršio je veliki pritisak na Violetu. Tražio je da mu ispriča sve detalje – kada i kako je to počelo, gde su se sastajali, kako su vodili ljubav, kakav je on ljubavnik.
Violeta je sve ispričala. Ljubavnika je upoznala  prethodnog leta na odmoru na koji je išla sa decom. Dragan je radio. Kod čoveka  koga je tada upoznala je privuklo najviše to što je bio šarmantan i što joj je posvećivao mnogo pažnje. Pored njega se osećala kao da je najlepša i najpoželjnija žena na svetu.
Od kako je to ispričala mužu, njihov život je postao pakao. Iscrpljujući razgovori, plakanje, kajanje. Rekla je da je raskinula sa ljubavnikom i da joj je žao što se to desilo, da su joj najvažnija porodica i brak. Rekla je Draganu da ga voli i da ne zna šta joj je bilo kada se upustila u vanbračnu vezu.
Ono zbog čega je Dragan došao kod mene je bila velika ljubomora koju je osećao.  Iako je verovao Violeti da je iskrena u svojoj odluci da ostane sa njim i da rade na poboljšanju  braka u kome se osećala jako zapostavljeno, nije mogao da se otrgne stalnom razmišljanju o tome šta se sve dešavalo njemu iza leđa.
I na terapiji je sve vreme pričao o tome.  Mislila sam da je dobro da malo “olakša dušu”, mada mi se učinilo da je njegova ljubomora preterana.  Pitala sam ga da li je nekada ranije osećao takvu ljubomoru.  Nije, rekao je, zato što i nije bilo razloga za to. Oženio se kada se dovoljno “izludovao”, bio je u vezama sa dosta žena, a onda je rešio da se skrasi. Oženio se Violetom koja je bila veoma mlada, skromna i ne baš atraktivna. Mislio je da će ona biti dobra supruga i majka. Zavoleo ju  je, ali je posle nekog vremena počeo da se ponovo viđa i sa drugim ženama. Po njegovom mišljenju, to nije moglo da naruši bitno njihov brak. Pre godinu-dve, prestao je i sa time. Imao je puno problema na poslu i nije mu bilo do ljubavi, naročito ne do seksa. Imao je problema da postigne erekciju. Violeta je razumela to i nije mu zamerala, a sa drugim ženama sa kojima se viđao najviše zbog seksa je prekinuo kontakte.  Usredsredio se na posao, a onda je došlo do Violetine “izdaje”.
Tokom dolazaka kod mene obavio je i sve zdravstvene pretrage, pregled kod urologa, i sve je bilo u redu. Uprkos tome, počeo je da koristi “Cialis”. Bilo mu je jako važno da baš sada ima dobre seksualne odnose sa Violetom  (za njega je to značilo da nema problema sa postizanjem erekcije).
U pozadini ovoga je bila njegova nesigurnost i izjednačavanje muževnosti sa sposobnošću da ima zadovoljavajuće seksualne odnose. To je bio i razlog prethodnih vanbračnih seksualnih avantura. Ljubomora koju je osećao u vezi sa Violetinim bivšim ljubavnikom je bila projekcija vlastite potrebe da se kroz seks sa drugim ženama oseća kao muškarac. Kada su se pojavili problem na ovom planu i kada je saznao za Violetinu vezu, to je bilo isuviše za njega.  Njegova nesigurnost je došla do punog izražaja.
Dragan je došao desetak puta kod mene. Kada se počela pojavljivati ova druga strana cele priče koja je ukazivala na dublje korene njegove bračne krize, prestao je da dolazi.
Ljubomora u ovakvim slučajevima može biti adekvatna, ali i ne mora. Draganov strah nije bio povezan sa mogućnošću da izgubi Violetu, već sa njegovom nesigurnošću kao muškarca.

Violeta i njena odluka da bude u braku u kome ne može da se razvija kao ličnost je njen izbor. Izbor partnera nam najviše govori o nama samima. Za tango je potrebno dvoje.

Danijela















Photo by Nemanja Stojanović

Нема коментара:

Постави коментар