понедељак, 16. јануар 2012.

HELLO, GOODBYE


 




Jedno od pitanja na koje mi je najteže da odgovorim klijentima je: “Koliko dugo će trajati psihoterapija, kada će se završiti?”
Logično, sve što ima početak, ima i kraj.
Dolazak kod psihoterapeuta je na prvi pogled početak psihoterapije. Ali, psihoterapija na neki način počinje i pre toga.
Prethodila su mu dešavanja kako  na unutrašnjem, tako i na spoljašnjem planu kod klijenta koja su ga dovela do odluke da potraži ovu vrstu pomoći.
Samo donošenje te odluke je jedan proces.
Psihoterapija kao takva je  proces.
Završetak psihoterapije je takođe proces.
Koliko dugo će trajati psihoterapija zavisi od više faktora. Na početku psihoterapije klijent i terapeut kroz radni savez postignu dogovor o ciljevima koje žele postići (najpre klijent; terapeut mu može ukazati na razne mogućnosti  koje pruža psihoterapija). Na psihoterapiju neko obično dođe kada ima neki konkretan problem. Najčešće je taj problem “vrh ledenog brega”, odnosno posledica  dubljih intrapsihičkih dešavanja. Ovo dolazi do izražaja kroz rad i klijent ima priliku da ne samo reši svoj problem, već i da radi na razvoju svoje ličnosti ka zrelosti.
Ovako gledano, moglo bi se reći da psihoterapija može da traje do kraja nečijeg života.
Ipak, u nekom trenutku se završava. U trenutku kada klijent oseti da može dalje i sam da radi i na svom razvoju, i na rešavanju životnih problema koji se javljaju.
Ovo ne znači da u nekim periodima ne može da ponovo zatraži pomoć psihoterapeuta. Može se desiti da se “zaglavi” u nekim situacijama, ili da one prevazilaze njegove aktuelne mogućnosti da izađe na kraj sa njima. Tada može ponovo kroz psihoterapiju da radi na sebi i da na taj način postigne uspešnije rešavanje tih problema.
I, naravno, po završetku psihoterapije klijent i terapeut imaju jedan specifičan odnos, s obzirom na sve kroz šta su prošli, kao dva “ratna druga”.


Danijela















Photo by Nemanja Stojanović

1 коментар:

  1. Irvin Jalom takođe kaže da je trajanje individualno i zavisno od brojnih faktora, mada u jednom trenu pominje cifru od 2 godine..

    ОдговориИзбриши