недеља, 4. март 2012.

DA LI JE TO ZAISTA TAKO?

 


Dani kao što su nedelje i praznici predstavljaju odstupanje od našeg uobičajenog ritma života koji ponekad prelazi u rutinu. Oni imaju svoju funkciju - odmor, proslava, obeležavanje nekih događaja. Istovremeno mogu biti i prilika za nešto drugačiji način gledanja na sopstveni život. Naravno, ovo se može raditi i drugim danima, ali je tada možda potreban veći napor volje za tako nešto.

Težnja kojom se rukovodimo u svakodnevnom životu je težnja ka ravnoteži. Ona nam omogućava osećanje mira i sigurnosti.
Tokom života se, međutim, često suočavamo sa situacijama koje remete našu ravnotežu. Stalne promene, kako na spoljašnjem, tako i na unutrašnjem planu, stvaraju potrebu za stalnim prilagođavanjem.
Da bismo se razvijali kao ličnosti  dobro je da pratimo sebe, svoje potrebe za promenom, da donosimo nove odluke. I spoljašnje promene, ako ih shvatimo kao deo neprekidnih životnih promena, a ne kao surove šale nepravedne sudbine i ma koliko bile "negativne" , mogu poslužiti našem sazrevanju. Postajemo svesni toga da ništa ne možemo u potpunosti kontrolisati, a i da nema potrebe za tim. Sam život čine stalne promene i naše stalno prilagođavanje tim promenama. Ravnoteža, narušavanje ravnoteže, nova ravnoteža, pa onda njeno narušavanje...Stalna smena ravnoteže i neravnoteže.
Kada je poremećen naš uobičajeni način funkcionisanja, a novi još nije ustanovljen, dolazi do krize i osećanja uznemirenosti.  Ovo osećanje nije prijatno i stimuliše nas na nalaženje novih rešenja. Važno je uvideti svrhu nalaženja novih rešenja. Ukoliko pokušavamo da ih nađemo da bismo zadržali dotadašnji način života ili da bismo "bili kao i pre" (psihoterapeut ovo dosta često čuje od svojih klijenata koji mu se obraćaju za pomoć u svojim kriznim situacijama), velika je verovatnoća da ćemo podleći nekom maladaptivnom obliku ponašanja (npr. gubitak bliske osobe, gubitak posla, ulazak u klimaks, penzionisanje i sl, mogu dovesti do pojave alkoholizma, preteranog trošenja novca na održavanje spoljašnjeg mladalačkog izgleda itd.). Do ovoga dolazi zbog težnje ka nemogućem. Sve je u stalnoj promeni i ništa ne može biti kao pre.

Naš život je u značajnoj meri  određen uverenjima koja imamo. Ta uverenja nam često nisu od koristi, a držimo ih se jer smo na neki način navikli na njih.  Dovoljno je da odlučimo da ih promenimo i da nam život postane ugodniji. Da bismo videli koja su to uverenja, možemo najpre da vidimo čime nismo zadovoljni u svom životu i da onda preispitamo način na koji razmišljamo o tome.


 Danijela














Photo by Nemanja Stojanović

2 коментара:

  1. "Dovoljno je da odlučimo da ih promenimo i da nam život postane ugodniji."
    Nije dovoljno da odlučimo - još nešto fali tu, ne znam šta..jer, odlučim i..ništa. uverenje je i dalje tu..

    ОдговориИзбриши
  2. Najpre preispitajte svoje uverenje, pa onda odlučite da ga promenite, ako Vam ne odgovara, i često ga ponavljajte da biste uverili sebe u to.

    ОдговориИзбриши