петак, 4. новембар 2011.

KLJUČ ZA SREĆU


Jutros mi je neko postavio pitanje zašto smo nekada dosadni sami sebi. Svakoga dana čujem mnoga pitanja, ali sam ovo nekako izdvojila. Ne znam tačno zašto. Možda ću saznati pišući ovaj blog.

Postoje neke dobre definicije dosade kao osećanja koje se javlja kada ne možemo da zadovoljimo ni jednu svoju potrebu ili želju jer je situacija takva. Kada osećamo dosadu time se pokrenemo da preduzmemo nešto i napustimo ovu situaciju.

Navodeći ovu definiciju shvatila sam da je ono što nekada osećam kao dosadu u stvari nezadovoljstvo. O ovome pišem zato što mi se čini da se to dešava i drugima, mada možda ne tako često.

Problematičnom nam čini situaciju to što nekoj svojoj želji dajemo prioritet, ona nam je "glavna" želja. Ključ za našu sreću je njeno ostvarenje. U poređenju sa njom sve ostalo što možemo učiniti za sebe nam se čini nevažnim. Rečnikom geštalt terapije, ona nam je figura, a sve ostalo pozadina. Zato pokušavamo da nađemo načine da promenimo situaciju u svoju korist. Ali šta kad je očito da situaciju ne možemo promeniti, bilo trenutno, ili čak, najverovatnije, nikad?
Možda zvuči čudno, ali lakše je kad uvidimo da neku svoju želju ne možemo nikako i nikada ostvariti. Onda nam je teško, ali možemo da se pomirimo sa time.
Kada ne možemo da promenimo situaciju i ne želimo da se pomirimo sa time, frustracija postaje izraženija.
Šta možemo učiniti u ovakvim situacijama?

Svako od nas ima u svom životu nešto povodom čega ne može ništa da uradi. Ako smo iskreni prema sebi, možemo da uvidimo šta je to u našem životu povodom čega ne možemo da preduzmemo ništa. Tek kada to utvrdimo, dozvolićemo sebi da jednostavno budemo sa tim neprijatnim osećanjem, i to upravo zato što nam je jasno da ne možemo da uradimo ništa da sebi olakšamo.

Ako možemo da preduzmemo neku akciju i ostvarimo ono što želimo, možemo to i učiniti. Ono što nam može teško pasti je nemogućnost da se želja odmah ostvari.
Ostvarenje želje je posledica nečega što sada preduzimamo ili ne preduzimamo. Ono je samo posledica. Uzrok je ono što sada dešavamo sebi. Svesnost o vlastitim potrebama i željama nam omogućava da činimo upravo ono što će za posledicu imati ostvarenje želje. Kada u svakom trenutku činimo najbolje sto možemo, shvatamo da je besmisleno pokretati nešto na silu, kao što je besmisleno i da pokušavamo da zaustavimo nešto što je već pokrenuto.

Dakle, ono što sam osvestila pišući ovo je da prepoznajem kod sebe osećanje nezadovoljstva maskirano osećanjem dosade. Ono što je u nama prepoznajemo i u okolini. Bolje rečeno, projektujemo. Ništa nije slučajno, zaista.

Danijela











Photo by Nemanja Stojanović

4 коментара:

  1. ""Šta je to s nama i sa životom,
    u kakve se to konce splićemo,
    u šta upadamo svojom voljom,
    u šta nevoljom,
    šta od nas zavisi,
    i šta možemo sa sobom.

    Nisam vješt razmišljanju,
    više volim život nego misao o njemu,

    ali kako god sam prevrtao,
    ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas,
    bez naše odluke.
    Slučajnost odlučuje o mome životnom putu
    i o mojoj sudbini,
    i najčešće bivam doveden pred gotov čin,
    upadam u jedan od mogućih tokova,
    u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost." .. Meša Selimović

    iza dosade može da se "skriva" nezadovoljstvo,
    ali dosada je simptom "praznine u duši",
    emocionalne "žabokrećine", ravnodušnosti,
    frustracija već sadrži u sebi mogući izbor,
    ali nikada i "mirenje" s izvorom,
    "pomiriti se" je nemogučnost ili odustajanje,
    atribut ljudskog je prevazilaženje,
    samoprevazilaženje se ne završava u glavi,
    nedostatak je uvek podsticajan za razvoj,
    pomeranje granica pretpostavlja promenu kao kreaciju, a tamo gde je ljudska kreacija,
    nema dosade, rađaju se nove potrebe, a "stare"
    se preispituju da se dođe do klice svesti o uzroku i prirodi doživljaja dosade i mogućeg odgovora na ono što životna situacija proizvodi u nama.. pozdrav Danijela

    ОдговориИзбриши
  2. "Jesam li ja žrtva nečega što je izvan mene,
    ili sam sama i uzrok i predmet svojih muka?" .. Isidora Sekulic

    ОдговориИзбриши
  3. Traziti uzrok dosade ili pobediti ju? Ja sam za akciju i pokret. Dakle, kako se pokrenuti kad nam je dosadno? Ima nacina. Jedan je, izadji iz kuce nekamo gde ima nesto sto ulazi u tvoju sferu ineresovanja. Samo nemoj reci da te nista ne interesuj. Dobro, mozda trenutno tr uhvatilo takvo osecanje, ali ti znas da ima stvari koje te inace zanimaju, i kreni! Ili pozovi nekoga ko je u tvom krugu poznanika a znas da ne spava i da voli nesto da radi. Takvi ljudi su vrlo sugestivni. Danijela ti sigurno mozes napisati novi blog na tu temu, jer znas vise od mene.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam na komentarima i na ideji za novi blog. Gledaću da uskoro napišem nešto na tu temu.

    ОдговориИзбриши